Dieta Dobrych Produktów

Wpis

pi±tek, 15 stycznia 2016

Szarlotka? Racuch? Bez m±ki, bez jajek, bez mleka, bez glutenu :)

Dwa składniki: jabłka i...m±ka z ciecierzycy (plus ulubiony tłuszcz), jako przyprawa: cynamon!

I gotowe, pyszne, pachn±ce, rozgrzewaj±ce!
Pamiętajmy, że na ddp nie wolno je¶ć jabłek, których nie lubimy. Jedni lubi± jabłka soczyste, inni miękkie, jeszcze inni twarde i kwa¶ne. Nie zmuszajmy się do jedzenia gatunku jabłek, którego nie lubimy. Warto inwestować w jabłka, które nie sa opryskiwane! Opryski strasznie uczulaj±.

A je¶li chodzi o cynamon wreszcie zorientowałam się jaka jest różnica między cynamonem acassia, a cynamonem "prawdziwym"....Jak spróbujecie prawdziwy, nigdy już nie wrócicie do "podróby". Prawdziwy, ceyloński cynamon jest miękki, kruszy się, pięknie pachnie, jest słodki w smaku. Wła¶ciwie to można go je¶ć "na żywca".

Do dzieła!

Jabłuszka obieramy, kroimy w plastry. M±kę z ciecierzycy rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem zmielonego cynamonu. Dodajemy łyżkę smalcu.

Na patelni rozgrzewamy smalec, plastry jabłek obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.

Nie opiszę Wam smaku i zapachu :)) Spróbujcie. PYCHOTA

Danie to jedno białko (ciecierzyca), węglowodany (ciecierzyca i jabłka), tłuszcz (smalec) i przyprawa (cynamon). Oczywi¶cie możemy dodać również zmielony anyż, kardamon, gałkę muszkatołow± czy trochę karobu.


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
madzik120
Czas publikacji:
pi±tek, 15 stycznia 2016 10:00

Polecane wpisy

  • Kurczakowy potwór :)

    Kto lubi raz na jaki¶ czas zje¶ć sobie palcami pysznego, aromatycznego kurczaka? Oczywi¶cie ze sprawdzonego Ľródła ma być ten kurczak! Koniecznie. Upieczcie go

  • Żeberka pieczone prosto z pieca

    A czasem nam przychodzi ochota na mięsko. Kto lubi żeberka? To taka rewelacyjna przek±ska dla tych, którym wieprzowina bywa przyjazna. Tłuszcz + Białko. Oczywi¶

  • Bigosik z młodej kapusty bez mięsa !

    Pyszny, słodki, idealny na lato, bardzo syc±cy! Młodej kapustce wycinamy gł±ba, drobno kroimy i gotujemy do miękko¶ci (młoda kapusta szybko robi się miękka), na

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Go¶ć ba¶ka83 napisał(a) z 62.244.139.* komentarz datowany na 2016/01/18 11:59:28:

    Gdzie można kupić ten prawdziwy cynamon?
    Ty to masz ¶wietne pomysły, chętnie wypróbuję i ten!

  • Go¶ć ba¶ka83 napisał(a) z 62.244.139.* komentarz datowany na 2016/01/18 12:03:19:

    Ty, to masz ¶wietne pomysły! Ten wypróbuję jak najszybciej :)
    Gdzie można kupić prawdziwy cynamon?

  • madzik120 napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/18 19:38:00:

    Kupiłam w Internecie w eko-sklepie. Zakochasz się w nim od razu!

Dodaj komentarz