Dieta Dobrych Produktów

Wpisy

  • czwartek, 09 kwietnia 2015
    • Sałatki-przepisy DDP

      Zbliża się mój ukochany czas kiedy wreszcie będziemy mogli skorzystać z dobrodziejstw natury i niezliczonej ilości warzyw i ziół. Warzywa są mile widziane na DDP, szczególnie te ubogowęglowodanowe (najwięcej węglowodanów zawierają buraki i ziemniaki)

      Każdy z mojej rodziny lubi inną sałatkę i inaczej ją komponuje. Myślę, że wspólne przygotowanie warzyw i pozwolenie każdemu na skomponowanie sobie własnej to świetny pomysł. Pamiętajmy o udostępnieniu przypraw i ziół.

      Przestrzegam jednak mocno przed jedzeniem nowalijek choć niewątpliwie rozwala mnie na całego powtarzany przez dietetyków tekst "należy jeść nowalijki, nawet jeśli zawierają chemiczne dodatki, ale należy pamiętać, że zawierają też witaminy, które po zimie naszemu organizmowi są bardzo potrzebne".  Nowalijki zawierają przede wszystkim: azotany, azotyny i metale ciężkie: arsen, ołów, kadm, miedź, które biorą się z zanieczyszczonych nawozów wapniowych i magnezowych. Są hodowane pod folią, sztucznie bez dostępu słońca. A już na pewno takich nowalijek nie powinny spożywać dzieci. Lepiej z nich zrezygnować, bo nie zawierają niczego czego nie można zastąpić innym-bardziej zdrowym produktem.

      Warto na parapecie hodować szczypiorek czy kiełki, rzeżucha jest też mile widziana.

      Każde warzywo ma swój naturalny czas pojawienia się w ogródku i tylko z takich korzystajmy.

      A to nasze ulubione zestawienia:

      1/2 kapusty pekińskiej+świeży ogórek+świeży koperek+roztopione masło z dodatkiem świeżego czosnku


      szpinak świeży-seler naciowy+czosnek+gałązka mięty+garść uprażonych orzechów włoskich


      pęczek ugotowanych świeżych szparagów zielonych+  surowe cukinie pokrojone w plastry+gałązka tymianku+oliwa z oliwek+sól+ pieprz


      5 buraków upieczonych wcześniej w piekarniku w folii w temp. 200stopni przez 45 minut startych na tarce +pęczek natki pietruszki +2 ząbki czosnku+oliwa z oliwek+sól +pieprz


      zblanszowane różyczki brokułu+plastry pieczonego boczku+2czerwone cebule, łyżka domowej musztardy


      sałata+pieczony łosoś+2kiszone ogórki+koperek świeży+czosnek, sól, pieprz
      szpinak+pomidory+kilka listków bazylii+czosnek+2 łyżki czarnego sezamu uprażonego na patelni


      mieszanka ulubionych sałat+oliwki czarne+cebula czerwona+ogórek świeży+sól+pieprz+słodka mielona papryka +łyżka oliwy z oliwek
      sałata lodowa+ząbek czosnku+3 gałązki z kolendry+pęczek szczypiorku+2 pomidory+łyżka octu balsamicznego+sól+pieprz


      kapusta czerwona poszatkowana+marchew+rukola+sól+pieprz+olej z pestek winogron


      sałata+rzodkiewka+papryka żółta+świeży estragon+świeża mięta+sól+oliwa
      pieczona pierś z kaczki pokrojona w plastry+botwinka+gałązką oregano+ łyżka garam masala


      gotowane ziemniaki młode+3 jajka+ 3 ogórki kiszone+cebula czerwona+szczypiorek+natka pietruszki+2łyżki domowego majonezu

      Sałatka ze zdjęcia: sałata lodowa, czarny sezam podprażony na patelni, maliny z ogródka, łyżka oleju sezamowego, sól.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatki-przepisy DDP”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 kwietnia 2015 10:04
  • czwartek, 02 kwietnia 2015
    • Sałatka wielkanocna -przepis DDP

      Zbliża się czas kiedy dietę ciężko utrzymać. Ale czy to oznacza, że musimy zawalać nasz żołądek tonami słodyczy czy mięsa? Wybierajmy zdrowo, jedzmy to, co naprawdę nam smakuje. Nie zmuszajmy się do jedzenia. Na jednym z blogów znalazłam sałatkę wielkanocną- nie zawiera cukru, mleka ani gluteny. Świetnie smakuje, bo już ją wypróbowałam. Pięknie wygląda na stole.

       

      Składniki na 4 porcje:

       

      * 400 g pieczarek

      * 400 g szynki gotowanej (oczywiście bez wszelkich niepotrzebnych dodatków!!!)

      * 8 jajek-od kurek, które spacerują gdzie chcą

      * 1 duża cebula

      * 1 pęczek szczypiorku-najlepiej z własnego parapetu

      * 1 brokuł

      * majonez

      * sól i pieprz do smaku

      * 1 płaska łyżka masła

       

      Pieczarki ścieramy na średniej wielkości oczkach, łączymy z drobni posiekaną cebulą i masłem. Dusimy do czasu aż cała woda odparuje i studzimy. 

      Jajka gotujemy na twardo, białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy z taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodajemy niewiele majonezu, do żółtek troszkę więcej).

      Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 5-6 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy go, studzimy i drobno siekamy (ja odrzucałam grube części łodyg). Brokuł mieszamy z niewielka ilością majonezu, który sklei go i zapobiegnie obsypywaniu. Doprawiamy pieprzem

      Szynkę kroimy w niewielką kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.

      Sałatkę układamy warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie zdobimy kleksem majonezu.

      żródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2015/03/Warstwowa-salatka-wielkanocna.html

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 kwietnia 2015 15:30