Dieta Dobrych Produktów

Wpisy

  • poniedziałek, 27 lipca 2015
  • czwartek, 09 lipca 2015
  • środa, 08 lipca 2015
    • Jak przetrwać urlop z DDP?

      Często z przerażeniem zastanawiamy się pakując walizkę "co my będziemy jeść" skoro nie będzie możliwości korzystania z własnej kuchni? na wczasach trzeba odpocząć, odprężyć się, podelektować pięknymi widokami, wspaniałym powietrzem i zasmakować w nowym miejscu. Nie jedzmy kiedy nie chcemy jeść, jedzmy kiedy chcemy koniecznie spróbować przysmaków danego regionu w którym się znaleźliśmy. Oto kilka rad:

      -wszechobecne sałatki : prośmy w restauracjach zawsze o przygotowanie świeżej sałatki bez dodatków sosu (sama chemia!!!), jeśli ktoś odmawia to znaczy, że korzysta z gotowca albo sałatka została przygotowana dużo wcześniej

      -jeśli zamawiamy ryby czy fileta z kurczaka- zawsze prośmy o usmażenie czy ugrilowanie bez panierki

      -jedzmy warzywa grillowane

      -pytajmy o skład zup (czy są bez zasmażki i innych dziwnych dodatków)

      -w restauracji nigdy nie mówmy, że jesteśmy na diecie, bo nas zignorują-mówmy, że jesteśmy uczuleni na gluten i mleko-kelnerzy oczami wyobraźni widzą nasz "wstrząs alergiczny"

      -na śniadania czy kolacje wsuwajmy świeże warzywa-są dostępne wszędzie: pomidory, ogóreczki, cukinie, paprykę, młode marchewki itd.

      -jak już umieramy z głodu to nie umrzemy od paczki solonych chipsów (naturalnych bez dodatków!!!) prażynek (są takie bez dodatków) czy solonych orzeszków

      -zamawiajmy frytki (pytajmy o świeżość oleju), ziemniaki (z wody nie pure, bo do pure dodają mleko w celu "odświeżenia ziemniaków"), kasze gryczaną, golonkę, karkówkę bez sosu (sos to najczęściej dodatek mąki), pieczony schab, pieczona noga z kurczaka, gołąbki

      -w kawiarni kiedy ochota na coś słodkiego pytajmy o najmniej słodkie ciasto "bo nie lubimy", może zjedzmy kawałek ciasta czekoladowego może makowca a może pozwólmy sobie tylko na kawkę z lodem?

      -nie odmawiaj sobie zjedzenia pyszności innego kraju, Twój organizm będzie tak zafascynowany smakami i zapachami innego kraju, że zapewne odwdzięczy Ci się dobrym samopoczuciem

      -nie jedzmy kiedy nie mamy kompletnie ochoty na jedzenie (np. w upał), picie wody wystarczy

      Miłych wakacyjnych wyjazdów!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      środa, 08 lipca 2015 11:27
  • niedziela, 05 lipca 2015
    • Owoce - węglowodany

      Owoce sa na liście złych produktów, ale jeśli już po nie sięgamy w ramach rotacji warto wiedzieć, które mają najwięcej węglowodanów, a które najmniej.

      Ananas (1 szklanka)

      19

      Awokado (California) 12
      Awokado (Florida) 27
      Banan 26
      Brzoskwinia (średnia) 10
      Cytryna 6,1
      Grejpfrut (różowy, 1/2) 13
      Gruszka (średnia) 25
      Jabłko (duże) 18
      Jagody (1 szklanka) 21
      Jeżyny (1 szklanka) 19
      Kiwi (średnie) 11
      Maliny (1 szklanka) 17
      Mango (1/2 średniego) 17
      Melon (Cantaloupe, 1/2) 14
      Melon (Honeydew, 1/2) 16
      Morele (3 świeże) 13
      Oliwka (zielona, bez pestek) 2,5
      Pomarańcza (średnia) 18
      Rabarbar (100 g) 4
      Sok cytrynowy (1 szklanka) 19,5
      Śliwka (duża) 9
      Truskawki (1 szklanka) 13
      Winogrona (1 szklanka) 15
      Wiśnie (1/2 szklanki) 13

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 15:20
    • Zawartość węglowodanów - Orzechy

      Pamiętajmy, że orzechy to B+W+T

      Orzechy

      Brazylijskie (4 sztuki) 2
      Kokosowe (100 g) 21,2
      Makadamia (100 g) 14,1
      Masło orzechowe, niesłodzone (100 g) 21,2
      Mieszanka orzechów (100 g) 21,2
      Migdały (100 g) 4
      Migdały (12-15 sztuk) 4
      Nasiona dyni (100 g) 14,1
      Orzechy laskowe (100 g) 17,6
      Orzechy nerkowca (100 g) 28,2
      Orzechy włoskie (100 g) 14,1
      Orzeszki ziemne (100 g) 17,6
      Orzechy pistacjowe (100 g) 17,6
      Ziarna słonecznika (100 g) 21,2
      Ziarno sezamowe (100 g) 21,2
      Ziarno soi (100 g) 24,7

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 15:18
    • Zawartość węglowodanów - Zioła

      Niektórych może to zdziwić ale zioła, które dodajemy do potraw również zawierają węglowodany.

      Zioła

      Bazylia (1 łyżeczka) 1
      Cynamon (1 łyżeczka) 1
      Estragon (1 łyżeczka) 1/2
      Liść kolendry (1 łyżeczka) 1/2
      Kminek (1 łyżeczka) 1
      Korzeń imbiru (mielony, 1 łyżeczka) 2
      Korzeń imbiru (świeży, 100 g) 10,6
      Przyprawa indyjska (1 łyżeczka) 2
      Seler (1 łyżeczka) 1
      Szafran (1 łyżeczka) 1
      Tymianek (1 łyżeczka) 1
      Wanilia (1 łyżeczka) 3
      Ząbek czosnku (1 sztuka) 1
      Ziarna, kopru (1 łyżeczka) 1

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 15:17
    • Węglowodany w warzywach- przegląd

      Dla każdej osoby na DDP przydatna będzie informacja o zawartości węglowodanów w warzywach

      Brokuły (1 sztuka) 8
      Brukselka (1/2 szklanki) 6
      Cebula (średnia) 10
      Dynia (100 g) 7
      Endywia (1/2 szklanki) 2
      Fasolka szparagowa zielona (ugotowana, 1/2 szklanki) 3,3
      Fasolka szparagowa żółta (ugotowana, 1/2 szklanki) 3,7
      Groszek zielony (ugotowany, 1 szklanka) 19
      Kalafior (1 szklanka) 5
      Kalarepa (2/3 szklanki) 7
      Kapusta (1/2 szklanki) 4
      Kapusta włoska (1/2 szklanki) 2
      Kukurydza (1 kolba) 16
      Marchew (1 sztuka) 4
      Mlecz (1/2 szklanki) 6
      Natka pietruszki (1 łyżka) 1
      Ogórek (6 plasterków) 2
      Papryka czerwona (suszona, 100 g) 17,6
      Papryka zielona (2 krążki) 1
      Pasternak (1 łyżka) 18
      Pieczarki (10 małych lub 4 duże) 4
      Pomidor (średni) 9
      Rzodkiewki (4 średnie) 1
      Sałata lodowa (1/6 główki) 2
      Sałata masłowa (1 główka) 6
      Sałatka ziemniaczana (1/2 szklanki) 6
      Seler naciowy (3 kawałki, ok. 13 cm) 4
      Sok pomidorowy (1/2 szklanki) 5
      Szparagi (6 sztuk) 3
      Szpinak (1/2 szklanki) 4
      Ziemniak (pieczony, duży) 21

       

      Groch (1/2 szklanki) 52
      Fasola perłowa (1/2 szklanki) 21
      Soja (ugotowana, 1/2 szklanki) 11

      Pamiętajmy, że część warzyw to B+W

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 15:15
    • Chłodnik na upały z mlekiem kokosowym

      Na upały najlepszy chłodnik. Nietypowy bo bez maślanki, śmietany i kefiru.

      Ale schłodzony jest pyszny!!!

       

      • 1 ząbek czosnku i kawałek świeżej papryki chilli
      • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
      • 2 pęczki botwinki
      • 1 korzeń pietruszki
      • 1 marchewka
      • 3 świeże ogórki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka mielonego kumin
      • sól i czarny pieprz

       

      • 1 puszka mleka kokosowego / 400 ml
      • 1/2 litra bulionu warzywnego
      • świeża kolendra do podania lub natka pietruszki
      Przygotowanie:
      1. Czosnek obrać, papryczkę chili pozbawić pestek, a następnie wszystko drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać posiekane składniki, smażyć na minimalnym ogniu przez 1- 2 minuty. 
      2. Liście botwinki grubo pokroić, buraczki wyszorować i pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę oraz marchew obrać i pokroić w równą kostkę. 
      3. Do podsmażonego czosnku, chili  dodać tak przygotowane warzywa, szczyptę soli i kumin z kolendrą. Dusić co jakiś czas mieszając przez 10 - 15 minut. 
      4. Wlać bulion i mleko kokosowe, gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ogórki, zmiksować całość. Schłodzić w lodówce.
      5.  Podawać ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 14:24