Dieta Dobrych Produktów

Wpisy

  • niedziela, 05 lipca 2015
    • Zawartość węglowodanów - Zioła

      Niektórych może to zdziwić ale zioła, które dodajemy do potraw również zawierają węglowodany.

      Zioła

      Bazylia (1 łyżeczka) 1
      Cynamon (1 łyżeczka) 1
      Estragon (1 łyżeczka) 1/2
      Liść kolendry (1 łyżeczka) 1/2
      Kminek (1 łyżeczka) 1
      Korzeń imbiru (mielony, 1 łyżeczka) 2
      Korzeń imbiru (świeży, 100 g) 10,6
      Przyprawa indyjska (1 łyżeczka) 2
      Seler (1 łyżeczka) 1
      Szafran (1 łyżeczka) 1
      Tymianek (1 łyżeczka) 1
      Wanilia (1 łyżeczka) 3
      Ząbek czosnku (1 sztuka) 1
      Ziarna, kopru (1 łyżeczka) 1

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 15:17
    • Węglowodany w warzywach- przegląd

      Dla każdej osoby na DDP przydatna będzie informacja o zawartości węglowodanów w warzywach

      Brokuły (1 sztuka) 8
      Brukselka (1/2 szklanki) 6
      Cebula (średnia) 10
      Dynia (100 g) 7
      Endywia (1/2 szklanki) 2
      Fasolka szparagowa zielona (ugotowana, 1/2 szklanki) 3,3
      Fasolka szparagowa żółta (ugotowana, 1/2 szklanki) 3,7
      Groszek zielony (ugotowany, 1 szklanka) 19
      Kalafior (1 szklanka) 5
      Kalarepa (2/3 szklanki) 7
      Kapusta (1/2 szklanki) 4
      Kapusta włoska (1/2 szklanki) 2
      Kukurydza (1 kolba) 16
      Marchew (1 sztuka) 4
      Mlecz (1/2 szklanki) 6
      Natka pietruszki (1 łyżka) 1
      Ogórek (6 plasterków) 2
      Papryka czerwona (suszona, 100 g) 17,6
      Papryka zielona (2 krążki) 1
      Pasternak (1 łyżka) 18
      Pieczarki (10 małych lub 4 duże) 4
      Pomidor (średni) 9
      Rzodkiewki (4 średnie) 1
      Sałata lodowa (1/6 główki) 2
      Sałata masłowa (1 główka) 6
      Sałatka ziemniaczana (1/2 szklanki) 6
      Seler naciowy (3 kawałki, ok. 13 cm) 4
      Sok pomidorowy (1/2 szklanki) 5
      Szparagi (6 sztuk) 3
      Szpinak (1/2 szklanki) 4
      Ziemniak (pieczony, duży) 21

       

      Groch (1/2 szklanki) 52
      Fasola perłowa (1/2 szklanki) 21
      Soja (ugotowana, 1/2 szklanki) 11

      Pamiętajmy, że część warzyw to B+W

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 15:15
    • Chłodnik na upały z mlekiem kokosowym

      Na upały najlepszy chłodnik. Nietypowy bo bez maślanki, śmietany i kefiru.

      Ale schłodzony jest pyszny!!!

       

      • 1 ząbek czosnku i kawałek świeżej papryki chilli
      • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
      • 2 pęczki botwinki
      • 1 korzeń pietruszki
      • 1 marchewka
      • 3 świeże ogórki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka mielonego kumin
      • sól i czarny pieprz

       

      • 1 puszka mleka kokosowego / 400 ml
      • 1/2 litra bulionu warzywnego
      • świeża kolendra do podania lub natka pietruszki
      Przygotowanie:
      1. Czosnek obrać, papryczkę chili pozbawić pestek, a następnie wszystko drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać posiekane składniki, smażyć na minimalnym ogniu przez 1- 2 minuty. 
      2. Liście botwinki grubo pokroić, buraczki wyszorować i pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę oraz marchew obrać i pokroić w równą kostkę. 
      3. Do podsmażonego czosnku, chili  dodać tak przygotowane warzywa, szczyptę soli i kumin z kolendrą. Dusić co jakiś czas mieszając przez 10 - 15 minut. 
      4. Wlać bulion i mleko kokosowe, gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ogórki, zmiksować całość. Schłodzić w lodówce.
      5.  Podawać ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 14:24
  • niedziela, 28 czerwca 2015
    • Pizza ziemniaczana bez zbóż

      Pizza ziemniaczana bezglutenowa i bezmleczna

      • ok. 600 g ziemniaków
      • 100 g mąki ziemniaczanej lub gryczanej
      • 1 jajko (można nie dodawać jeśli ziemniaki dobrze się kleją)
      • ½ łyżeczki soli
      • 1 ząbek czosnku
      • dodatki do obłożenia pizzy: czerwona cebula, oliwki, słonecznik, czerwona papryka, kawałeczki boczku
      Sos pomidorowy:
      puszka pomidorów z puszki
      łyżka oliwy z oliwek extra virgin
      1 mała cebula pokrojona
      2 zmiażdżone ząbki czosnku
      1 liść laurowy
      1 łyżeczka oregano
      pieprz, sól
       
      Ziemniaki ugotuj do miękkości i przeciśnij przez praskę.Kiedy lekko przestygną dodaj sól, czosnek, rozmaryn, jajko i wymieszaj.Kolejno wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników.Formę do pizzy (taką z dziurkami)  wysmaruj oliwą, wyłóż na nią ziemniaczaną masę i uformuj ją na równą warstwę. Piecz przez 15 minut w 200°C. Kiedy pizza się podpiecze, wyjmij ją z piekarnika i rozłóż na niej ulubione dodatki. Piecz dodatkowe 15 minut w 200°C, do zarumienienia. Podawaj na gorąco.

        Oczywiście kukurydza to zboża! Tutaj zostały dodane, ale możecie wybrac tylko te dodatki, które są Wam przyjazne!
      Smacznego

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza ziemniaczana bez zbóż”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 czerwca 2015 14:50
  • sobota, 27 czerwca 2015
    • Ciasto czekoladowe bez mąki, mleka i cukru

      Czasem przychodzi ochota na coś pysznego....słodszego niż boczek :)

      Oto przepis na ciasto czekoladowe, można dodać trochę cukru, ale wcale nie trzeba. Będzie wtedy bardzo wytrawne.

      125 g masła (;ub innego tłuszczu np. oleju kokosowego lub roztopionego masła klarowanego-wtedy będzie o jedno białko mniej)

      250 g gorzkiej czekolady min.70 % (sprawdzajmy skład!)

      6 jaj

      cukier-tylko wg uznania lub inne słodzidło, które szkodzi nam najmniej

      Masło pokroić, czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej aż masa będzie jednolita i dać do wystygnięcia. Ubić osobno białka, żółta ubić z cukrem aby powstała masa, dodawać po łyżce masę czekoladową. Wmieszać ubite białka. Forma 24 cm, temp 180 st. ok.45 minut.
      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      sobota, 27 czerwca 2015 13:35
  • wtorek, 23 czerwca 2015
    • Kurczakowy potwór :)

      Kto lubi raz na jakiś czas zjeść sobie palcami pysznego, aromatycznego kurczaka? Oczywiście ze sprawdzonego źródła ma być ten kurczak! Koniecznie. Upieczcie go w piekarniku z ulubionymi przyprawami i udekorujcie z Waszymi pociechami warzywami. Nasz był również tymi warzywami nafaszerowany "od tyłu" :) Obiad dla całej rodziny! Produkt zawierający białko i tłuszcz :) Skórka mniam mniam! Węglowodany pochodzą z warzyw.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 czerwca 2015 13:29
  • poniedziałek, 22 czerwca 2015
    • Żeberka pieczone prosto z pieca

      A czasem nam przychodzi ochota na mięsko. Kto lubi żeberka? To taka rewelacyjna przekąska dla tych, którym wieprzowina bywa przyjazna. Tłuszcz + Białko. Oczywiście ze sprawdzonej hodowli od świnki, która sobie fajnie i przyjemnie żyła.

      Marynata jaką stosuję składa się z przypraw:

      papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, kolendra, imbir. Smarujemy przyprawami żeberka i pieczemy je w rękawie do pieczenia (można dorzucić małe, młode cebulki) ok. godzinki w temp.180 stopni.

      Smacznego!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 17:58
    • Makaron z marchewki

      Skoro wszyscy się zachwycali to polecam Wam bardzo to banalnie proste i smaczne danie.

      Marcheweczki obieramy, obieraczką tniemy paseczki, dusimy na masełku klarowanym do miękkości dodając 2 ząbki czosnku i trochę przyprawy indyjskiej w stylu garam masala albo zupełnie innej jaka nam odpowiada.

      PYCHOTA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 17:43
    • Odpowiedzi na Wasze e-maile

      Kochani, serdecznie Wam dziękuję za wszystkie maile. Jeśli to nie problem to bardzo proszę zamieszczajcie pytania w komentarzach tak, aby inni też mogli z tego skorzystać.

      Zebrałam tutaj kilka pytań i odpowiadam-oczywiście odpowiedzi bazują tylko i wyłącznie na podstawie moim doświadczeń i są to moje, sugestywne opinie.

      1) Co jeść na śniadanie na DDP?

      -Oczywiście, że komuś kto wiele lat jadał kanapki na śniadanie ciężko się przestawić. Generalnie najczęściej na śniadanie smażyłam sobie na smalcu placuszki z jajek z dodatkiem mąki ziemniaczanej, gryczanej lub startego ziemniaka. Jadałam je z przeróżnymi dodatkami i część zabierałam ze sobą do pracy-świetnie sprawdzały się w czasie ataku głodu. Czasem wsuwałam na śniadanie jakąś kiełbaskę (oczywiście z dobrego źródła!), często robiłam sobie omlet czy naleśniki gryczane. Kiedy chciałam odpocząć od jajek często odgrzewałam zupę z poprzedniego dnia albo podsmażałam na smalcu ziemniaki. A czasem piłam tylko kawę lub herbatę. Nigdy nie jadłam na siłę, jak nie miałam ochoty na śniadanie to szłam do pracy głodna i dopiero tam jadłam. W torebce zawsze miałam jakieś orzechy do podgryzania :)

      2) Co mówić znajomym na imprezie, którzy pytają czemu nie jemy tego czy tamtego.

      -Cokolwiek byle dali nam spokój, np. -mam wysoki poziom cukru i lekarz zabronił mi jeść tego czy tamtego :)

      3) Co zamówić w restauracji żeby nie zjeść produktów szkodliwych?

      -W sałatkach-mnóstwo chemii, w zupach- zasmażka i chemia.... przyznaję że najczęściej zamawiałam jakieś pieczone mięso bez sosu plus gotowane ziemniaki w całości lub prosiłam o zrobienie np.sałatki z pomidorów bez śmietany lub usmażenie ryby bez panierki. Generalnie unikam restauracji gdzie poproszenie o cokolwiek innego jest problematyczne.

      4) Co zrobić jeśli strasznie ma się ochotę na słodycze?

      -Zjeść coś słodkiego, np. marchewkę duszoną z cebula na maśle klarowanym z odrobiną cynamonu, zmielone podprażone nasiona sezamu z odrobiną cukru, czekoladę gorzką z orzechami, chipsy ziemniaczane domowej roboty

      5) Czym mogę zastąpić kupowane słodycze?

      -Innymi przyjemnościami i pasjami innymi niż jedzenie słodyczy

      6)jak radzić sobie w domu z nieustanną ochotą na szkodliwe produkty?

      -Nie kupować szkodliwych produktów. Nie zjesz chleba jeśli nie będziesz miał go w domu.

      7) jak sobie radzić z wyrzutami sumienia po zjedzeniu szkodliwego produktu?

      -Rozgrzeszyć się i do przodu!

      -

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 17:28
    • Bigosik z młodej kapusty bez mięsa !

      Pyszny, słodki, idealny na lato, bardzo sycący! Młodej kapustce wycinamy głąba, drobno kroimy i gotujemy do miękkości (młoda kapusta szybko robi się miękka), na ulubionym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę (u nas to była spora ilość masła klarowanego). Dodajemy przyprawy: kminek, świeże zioła, pokrojone w kostkę pomidory lub przecież pomidorowy, czosnek, pieprz, liść laurowy, szczypta kurkumy lub inne ulubione zioła, które mamy pod ręką.

      JEST TO DANIE BEZ ZBÓŻ, BIAŁKA< PRODUKTÓW MLECZNYCH I CUKRU!!!

      Dodajemy podduszoną cebulkę, chwilkę jeszcze gotujemy i...gotowe!!!

      Pyszny na obiad jak i na kolację.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 13:26