Dieta Dobrych Produktów

Przepisy DDP

  • poniedziałek, 18 stycznia 2016
  • piątek, 15 stycznia 2016
  • środa, 30 września 2015
    • Pyszne ciasto dyniowe albo i chlebek bez jaj :)

      Dynia.....masło klarowane.....trochę mąki gryczanej i wyszło coś rewelacyjnego i pysznego:wilgotny, ciężki, pyszny! I świetnie się trzyma!

      Poza tym...jak tak myślę to jest to wytwór bezbiałkowy, a jeśli szkodzi nam masło klarowane dodajmy jakikolwiek inny tłuszcz.

      Jak zwykle jest to eksperyment, ale bardzo,bardzo udany. Sezon na dynię trwa! Pokroiłam ok. 1kg dyni w kostkę i udusiłam do miękkości na maśle klarowanym (dałam ok 2 kopiaste łyżki masła). Dodałam łyżeczkę sody, łyżeczkę proszku do pieczenia i zagęściłam mąką gryczaną żeby powstało gęste ciasto. Wszystko trochę zmiksowałam blenderem. Dałam do silikonowej foremki keksowej. Najpierw pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni, potem zmniejszmy temp. do 150 stopni i sprawdzamy patyczkiem żeby był suchy.

      Oczywiście jeśli nam nie szkodzi można dodać trochę miodu, ja wsypałam troszkę rodzynek.

      Smakuje wyśmienicie bez dodatków, ale cokolwiek do niego nie dodamy będzie pasowało!

      Świetnie się kroi, na drugi dzień nie zmienia smaku i jest jeszcze lepszy! (można na noc wstawić do lodówki)

      dziecko jadło z jagodami (rozmrożone)-mówiło, że pyszne!

      ja z masłem-pyszne

      mąż z roztopioną gorzką czekoladą-pyszne!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne ciasto dyniowe albo i chlebek bez jaj :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      środa, 30 września 2015 11:13
  • wtorek, 23 czerwca 2015
    • Kurczakowy potwór :)

      Kto lubi raz na jakiś czas zjeść sobie palcami pysznego, aromatycznego kurczaka? Oczywiście ze sprawdzonego źródła ma być ten kurczak! Koniecznie. Upieczcie go w piekarniku z ulubionymi przyprawami i udekorujcie z Waszymi pociechami warzywami. Nasz był również tymi warzywami nafaszerowany "od tyłu" :) Obiad dla całej rodziny! Produkt zawierający białko i tłuszcz :) Skórka mniam mniam! Węglowodany pochodzą z warzyw.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 czerwca 2015 13:29
  • poniedziałek, 22 czerwca 2015
    • Żeberka pieczone prosto z pieca

      A czasem nam przychodzi ochota na mięsko. Kto lubi żeberka? To taka rewelacyjna przekąska dla tych, którym wieprzowina bywa przyjazna. Tłuszcz + Białko. Oczywiście ze sprawdzonej hodowli od świnki, która sobie fajnie i przyjemnie żyła.

      Marynata jaką stosuję składa się z przypraw:

      papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, kolendra, imbir. Smarujemy przyprawami żeberka i pieczemy je w rękawie do pieczenia (można dorzucić małe, młode cebulki) ok. godzinki w temp.180 stopni.

      Smacznego!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 17:58
    • Bigosik z młodej kapusty bez mięsa !

      Pyszny, słodki, idealny na lato, bardzo sycący! Młodej kapustce wycinamy głąba, drobno kroimy i gotujemy do miękkości (młoda kapusta szybko robi się miękka), na ulubionym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę (u nas to była spora ilość masła klarowanego). Dodajemy przyprawy: kminek, świeże zioła, pokrojone w kostkę pomidory lub przecież pomidorowy, czosnek, pieprz, liść laurowy, szczypta kurkumy lub inne ulubione zioła, które mamy pod ręką.

      JEST TO DANIE BEZ ZBÓŻ, BIAŁKA< PRODUKTÓW MLECZNYCH I CUKRU!!!

      Dodajemy podduszoną cebulkę, chwilkę jeszcze gotujemy i...gotowe!!!

      Pyszny na obiad jak i na kolację.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 13:26
  • wtorek, 02 czerwca 2015
    • Cebulaki wiosenne

      Cebulaki to ulubiona potrawa mojego dziecka. Są to placki (jajko+woda+siemię lnianę złociste zmielone +kurkuma+ mąka ziemniaczana lub gryczana) , które podjadamy z uduszoną na smalcu cebulą i ziołami. Obecnie można je jeść ze wszystkimi wiosennymi warzywami!

      Smażymy je najczęściej na patelni grillowej, bo wychodzą potem świetne kształty

      Cudownie smakują z rzodkiewką, szczypiorkiem, natką pietruszki, listkami bazylii, a nawet owinięte w listki sałaty. Są zdrowe i sycące! Można je smarować pastą warzywną, guacamole lub posypać ulubionymi orzeszkami. PYCHA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 czerwca 2015 13:41
  • czwartek, 26 marca 2015
  • poniedziałek, 16 marca 2015
    • Kartacze na 3 sposoby i 3 pesto-przepis DDP

      Uwielbiamy kartacze-najczęściej jadamy je na 3 różne sposoby z racji tego, że każdy z domowników woli inną wersję farszu. I tak oto powstają kartacze z mięsem mielonym, kartacze szpinakowo-brokułowe z czosnkiem i kartacze z pieczarkami.

      A wykonuje się je niezwykle prosto:

      Składniki:

      1 kg surowych, tartych ziemniaków, 1 kg ciepłych ugotowanych ziemniaków, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka smalcu

      Mieszamy składniki, dodajemy smalec, sól, z ciasta lepimy kulkę, wkładamy do środka farsz i zlepiamy. Wkładamy na gotującą osoloną wodę, gotujemy ok 7-10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Idealne są również kartacze upieczone w piekarniku-pieczemy je w 180 stopniach do uzyskania brązowej skórki.

      Wspaniale smakują z zielonym pesto, które możemy wykonać z dowolnych ziół np:

      świeże listki bazylii z solą i oliwą-zmiksować

      świeże listki sparzonej pokrzywy -najlepiej wiosennej-sól, olej-zmiksować

      świeże listki natki pietruszki, sól, olej, zmiksować

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 marca 2015 12:25
  • piątek, 13 marca 2015
    • Przepis DDP: CEBULAKI

      To nasz autorski przepis, który smakuje całej rodzinie: CEBULAKI. Czyli nic innego jak smakowite placki idealne na śniadanko!

      Najpierw na smalcu smażymy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy ulubione przyprawy: idealnie pasuje oregano i majeranek ale również papryka chilli jak i ....cynamon!

      Do miski rozbijamy jaja, dodajemy łyżkę smalcu, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub gryczanej. Na rozgrzanej patelni na smalcu smażymy małe okrągłe placuszki, na każdy kładziemy ciepłą, podsmażoną cebulkę i...gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      madzik120
      Czas publikacji:
      piątek, 13 marca 2015 10:40